Bezmaksas diennakts tālrunis par valsts autoceļu tīklu

+371 8000 5555

Jaunumi

Melnais ledus

03.03.2021.

Gaisa temperatūrai svārstoties ap nulli, uz ceļiem un ietvēm ar asfalta segumu var veidoties melnais ledus. Plānā un dzidrā ledus kārta nesatur gaisa burbuļus, kas ierasti piešķir ledum balto krāsu, tāpēc tā ir ļoti caurspīdīga un grūti saskatāma uz tumša fona.  Galvenokārt melnā ledus bīstamība slēpjas apstāklī, ka tas līdzinās mitram asfaltam vai nav saskatāms. Turklāt tā veidošanos ir arī grūti savlaicīgi paredzēt, tāpēc pēkšņā saslīdēšana daudzus autoceļu lietotājus pārsteidz nesagatavotus.  

 

Melnais ledus biežāk veidojas:  

 

  • laika apstākļos, kad temperatūra svārstās ap nulli 
  • rīta vai vakara stundās 
  • miglainā laikā – mitruma kondensātam, nonākot uz brauktuves virsmas, kuras temperatūra ir zem nulles
  • pēc lietus vai atkusnī, kad uz virsmām veidojas neliela kārta ūdens, kas, temperatūrai pazeminoties, sasalst 
  • pēc lietus, slapja sniega vai atkusnī, kad debesis noskaidrojas, uz virsmām esošā ūdens kārta pārvēršas ledū, turklāt bieži pat pirms gaisa temperatūra noslīdējusi zem nulles, jo zem skaidrām debesīm virsmas atdziest straujāk 
  • atkalas (sasalstoša lietus) laikā, kad gaisa un virsmu temperatūra ir zem nulles un līst lietus


Kurās vietās jābūt īpaši uzmanīgiem?  

 

  • uz tiltiem 
  • ceļu pārvadiem  
  • ūdens tilpņu tuvumā  
  • pie purviem
  • pie mežiem
  • izteikta reljefa pazeminājuma posmos – ieplakās vai ielejās
  • vietās, kur ceļu aizēno koki


Brauktuves temperatūra šajās vietās var būt zemāka un mitrums lielāks nekā citos ceļa posmos.   

 

 

Gaisa un autoceļa virsmas temperatūras var atšķirties. Gaiss var būt jau sasilis līdz plus grādiem, bet brauktuves virsma temperatūra arvien saglabāties zem nulles atzīmes.  

 

Pamanot slidenu autoceļa posmu, aicinām ziņot VSIA "Latvijas Valsts ceļi" Satiksmes informācijas centram uz tālruni - 80005555 vai lietotnē Waze.

 

 

 

 

 
Atpakaļ
Sīkdatņu izmantošana šajā tīmekļa vietnē:

Izmantojot šo vietni, Tu piekrīti analītisko sīkdatņu izmantošanai un apstiprini, ka esi iepazinies ar informāciju par sīkdatnēm un to izmantošanas mērķiem.
Saglabāt un aizvērt Uzzināt vairāk